Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Foto og video

Bilder fra digitalt kamera

Det første du må gjøre er å koble kameraet til datamaskinen med USB-ledningen som fulgte med det digitale kameraet da du kjøpte det.

Skru på kameraet. Det er forskjellige måter å koble det digitale kameraet til datamaskinen på. Enkelte kobler seg til automatisk, mens på andre kameraer må du se i displayet (det lille vinduet på kameraet), hvor det enten står: Koble til PC, Koble til computer eller noe annet som forklarer hvordan du skal få forbindelse mellom kamera og datamaskin.

Åpne Filutforsker, klikk på Denne PCen, dobbeltklikk på Flyttbar disk, dobbeltklikk på DCIM-mappen og dobbeltklikk på de mappene som kommer frem. Noen kamera har bare 1 mappe andre kan ha flere.

Du har nå biblioteket til ditt kamera på skjermen.

 

Når du skal overføre bilder fra det digitale kameraet til datamaskinen, høyreklikker du på det bildet du vil overføre, og så klikker du på Kopier. Klikk deg inn i den mappen du vil plassere bildet i, høyreklikk og klikk på Lim inn.

Om du skal overføre flere bilder som står etter hverandre samtidig, klikker du på det første bildet, peker på det siste bilde og holder Shift inne og klikker, da merkes alle bilder mellom det første og det siste bildet du klikket på. Om de bildene du skal bruke ikke står etter hverandre, klikker du på det første bildet, pek på det neste og hold Ctrl inne når du klikker.

PS. Ikke hold verken Shift eller Ctrl inne når du flytter på musen.

Når du har merket bildene, høyreklikker du på ett av dem og klikker på Kopier. Så går du inn i den mappen du vil plassere bildene på din PC, høyreklikk og velg Lim inn.
Når du er ferdig med å overføre bildene til datamaskinen, kan du slette dem på kameraet for å frigjøre plass. Klikk da på ett bilde i biblioteket til kameraet i filutforskeren. Hold Ctrl inne og klikk på bokstaven A. Høyreklikk og klikk på ett av de merkede bildene og klikk på Slett, bekreft med Ja.

 

 

Når du er ferdig og skal koble fra det digitale kameraet, må du se etter om du har fått ett ikon på oppgavelinjen. Her skal du følge en fast avslutningsprosedyre (se bildet under). Om du ikke finner dette ikonet, kan du skru av kameraet og ta ut USB-ledningen.

Roar Kristiansen

-Først publisert i Seniornettmagasin 3 2018

Footer