Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Nyheter

Bluetooth - Hva betyr det egentlig?

Bluetooth er en metode for trådløs datautveksling, altså sende et bilde, musikk osv., mellom to eller flere enheter. Dermed er en enhet senderen og den andre enheten er mottakeren.
Denne datautvekslingen fungerer ved hjelp av radiobølger (2,4 – 2,485 GHz), dvs. at det via tilkoblingen blir opprettet et lite nettverk mellom 2 (eller flere) enheter.

Teknologien ble funnet opp av Jaap Haartsen fra Nederland. Han utviklet Bluetooth i 1994 i Sverige, mens han var ansatt ved elektronikkgruppen Ericsson.
Arbeidstittelen til prosjektet for å utvikle denne trådløse teknologien, refererer til Vikingkongen Harald Blåtann, som introduserte kristendom i Skandinavia. Blåtann er Bluetooth på engelsk. Bluetooth var altså det opprinnelige navnet på prosjektet og i fravær av et bedre navn har det dermed også blitt det endelige navnet.

Dette er symbolet for Bluetooth. Bluetooth-enheter har et gjenkjennelig logo på emballasjen eller på selve enheten. Da vises Bluetooth symbolet i hvit, inne i en blå form

Men på en del enheter, som f.eks. trådløse høyttalere, vises symbolet i hvitt eller svart uten blå form rundt.

Viktig betingelse
En viktig betingelse for at Bluetooth teknologien skal kunne fungere er, at avstanden mellom enhetene ikke er for stor. I utgangspunktet kan man si at den maksimale avstanden mellom to enheter vanligvis bør være omtrent ti meter. Men det finnes også Bluetooth-enheter som støtter en lengre avstand, opp til maksimalt hundre meter.
Bluetooth fungerer også gjennom vegger, så lenge de ikke er veldig tykke eller er laget av metal. Men dette går på bekostning av signalet. Når du f.eks. har en Bluetooth forbindelse mellom en smarttelefon og en trådløs hodetelefon, kan du lytte til musikk gjennom hodetelefonen og bevege deg fritt i rommet uten å måtte ta med smarttelefonen. Dersom avstanden mellom enhetene blir for stor eller hvis man går til et annet rom enn hvor smarttelefonen befinner seg, vil lydsignalet blir økende dårligere.

Bruke Bluetooth
Dersom enheter allerede har blitt koblet til hverandre fra før, vil forbindelsen i utgangspunkt automatisk starte innen noen få sekunder. Men det bør også nevnes at det regelmessig oppstår brudd, slik at man må koble disse enheter på nytt. Tenk på kobling mellom (bærbar) PC og trådløs skriver.

Dersom enheter ikke har vært koblet sammen fra før, må du altså først koble dem.
For å koble to Bluetooth-enheter, må du aktivere Bluetooth-funksjonen på begge.
På PC, nettbrett og smarttelefon betyr det at man må aktivere Bluetooth funksjonen i Innstillinger (tannhjulsymbolet).

Aktivere Bluetooth:
– Android: Trykk på Innstillinger – Tilkoblinger – Bluetooth og skyv knappen til høyre
iPhone/iPad: Trykk på Innstillinger – Bluetooth og skyv knappen til høyre

      

 

For andre type enheter, som f.eks. en trådløs høyttaler, aktiverer man Bluetooth-funksjonen ved å trykke og holde en fysisk knapp på enheten inntil Bluetooth symbolet blinker.

På smarttelefonen, nettbrett og PC ser man evt. en liste over (allerede) koblede (parede) enheter og en liste over enheter som er tilgjengelige. De er alle enheter i området du befinner deg i og som har Bluetooth på. Prøv dette i f.eks. på et sted der det er mange mennesker (en restaurant eller butikk). Du vil da mest sannsynlig få opp en lang liste med navn på smarttelefoner og lignende, som har Bluetooth på.

Noen eksempler på koblinger du kan gjøre via Bluetooth:
• Mellom din bærbare pc og en skriver
• Mellom smarttelefonen og trådløse hodetelefoner
• Mellom smarttelefonen og et mottaker i bilen (DAB-radio, Carkit)
• Mellom smartklokke din og en smarttelefon
• Mellom nettbrettet og et tastatur
Du kan altså lytte til musikk via Bluetooth, sende bilder, sende filer, betjene enheter og bruke det til å ringe. For eksempel, med innkommende anrop på en smarttelefon, svarer folk med en tilkoblet enhet i bilen (carkit, GPS osv.) eller hodetelefon.

Sikkerhet.
For at 2 enheter skal kobles sammen bør du gi tillatelse til dette. Ofte er det nødvendig å skrive inn en firesifret PIN-kode. Takket være denne sikkerheten kan fremmede ikke koble til Bluetooth-enheten din uten å bli spurt. I tillegg er datautvekslingen kryptert.
Det betyr at uvedkommende med en Bluetooth-enhet ikke kan koble seg til din enhet, eller «lese» de sendte dataene.
Men når det er sagt, kan det i teorien alltid være aktive hackere i nærheten …

Så derfor er der å anbefale å bruke følgende generelle tips:

• Aktiver bare Bluetooth og Bluetooth synligheten hvis du trenger det. Dersom du ikke trenger det går du til Innstillinger igjen og slår den av

• Ikke bekreft koder som uventet presenteres for deg

• Koble fra enheter når du ikke bruker dem

• Oppdater enhetene dine

 

Og til slutt……
Det finnes forskjellige standarder av Bluetooth. Forskjellen ligger i hovedsak i signaloverføringen.
Jo kraftigere forbindelsen, desto mer informasjon kan utveksles samtidig.
Heldigvis støtter de fleste enheter flere standarder, så i prinsippet trenger du ikke å ta hensyn til dette. Et unntak gjelder ekte musikkelskere. Bluetooth-enheter som støtter aptX-standarden, spiller musikk i høyere kvalitet (opp mot CD-kvalitet).

 

Neste uke skriver jeg litt om enda et begrep som man ofte møter, nemlig USB.

12.07.18
JC

Footer