Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Ukategorisert

Datatips

                  

Publisert 04.10.2017 Oppdatert 20.07.2018

Kirkebøkene er en av vår viktigste kilder. Presten hadde den oppgaven som folkeregistrene har i dag, og kirkebøkene skulle registrere livets ulike faser i et sokn. Fødsel, dåp, konfirmasjon, giftemål og død.

Bruk av kirkebøker Når du skal finne frem i kirkebøker må du være nøye med hvilke opplysninger som velges ut. Kirkebøkene er en av vår viktigste kilder. Presten hadde den oppgaven som folkeregistrene har i dag, og kirkebøkene skulle registrere livets ulike faser i et sokn. Fødsel, dåp, konfirmasjon, giftemål og død.

Det ble vanlig å føre kirkebøker på slutten av 1600-tallet. Selv om ordningen har eksistert i mange hundre år vil du oppleve mangler. Kirkebøkene skulle ha informasjon om kirkelige handlinger som dåp, konfirmasjon, vielser og begravelser. Prestene fikk etter hvert i oppgave å føre oversikt over innflyttinger og utflyttinger. Men siden det ikke er kirkelige handlinger finner man at prestene ikke tok disse registreringene svært alvorlig og er derfor mangelfulle. Kirker har brent eller tak har vært lekk.

Det finnes to ulike kirkebøker. Den som presten skrev (ministerialbok), og den som klokkeren skrev (klokkerbok). Klokkerens bok skulle være datidens kopibok. Enkelte vil oppleve at det står ulike ting i prestens og klokkerens bok. Hvem skal vi da stole på? Offisielt skulle man stole på presten, uoffisielt skulle man stole på klokkeren. Hvorfor? Presten kom ofte utenfra og omgav seg kanskje ikke så mye med folka i bygda, klokkeren var ofte født og oppvokst i bygda og kjente dermed befolkningen bedre.

Verktøy tilgjengelig når du er inne i en kirkebok

Dette betyr tegnene, i kronologisk rekkefølge:

Knapp 1 er en «vis eller skjul verktøylinje»-knapp.

Knapp 2 og 3 gir deg mulighet til å bla tilbake eller frem i boken

Knapp 4 og 5 gir deg mulighet til å zoome inn eller ut på siden (større eller mindre skrift)

Knapp 6 er en rotérknapp. Trykker du på den snur siden seg.

Knapp 7 er en inverterknapp. Den gjør at siden skifter farge og du får opp negativversjonen av den. Det kan gjøre at teksten blir enklere å lese i noen tilfeller.

Knapp 8 nullstiller siden

Knapp 9 viser fullskjermversjonen av siden

Knapp 10 kopierer kildeversjonen til utklippstavlen på datamaskinen din

Knapp 11 laster ned siden som en PDF (dette må du logge deg inn på Digitalarkivet for å gjøre)

Knapp 12 viser kildeinformasjonen for boken

Footer