Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Nyheter

Hva er "levetid" for en datamaskin, et nettbrett eller en smarttelefon?

I begynnelsen av 2016 presenterte Apple den nye iPad Pro. I denne presentasjonen sa markedsdirektør Phil Schiller at mer enn seks hundre millioner mennesker brukte en Windows-datamaskin som var eldre enn fem år. «Det er veldig trist,» konkluderte han.
Publikum måtte le og applaudere. Men selv om denne Schiller-vitsen var ment som en spøk, så kom det mye kritiske reaksjoner.

Det Schiller illustrerer godt er spenningen mellom de som produserer digitale enheter og forbrukeren. Produsenten ønsker å selge flere enheter, mens forbrukeren fokuser på å bruke enheten så lenge som mulig.
Også lurer forbrukeren på hvorfor en datamaskin må byttes ut etter så pass kort tid, mens kjøleskap, vaskemaskin, komfyren osv. normalt varer i ca. femten år.
Det ser altså ut til at det gjelder ulike lover for datamaskiner enn vaskemaskiner, kjøleskap eller komfyrer.

Så har produsentene en ekstra kort de pleier å spille ut. De prøver å fortelle oss stadig vekk at du vil dra nytte av en enkel og billig datamaskin, i ca. 3 år. Kjøper du et dyrere modell så vil den gjerne vare i ca. 5 år. Men slår du på stortromma, altså kjøpe en av de dyreste modellene, så vil du ha stor glede av den i 7 år (og 7 år er en evighet i produsentens øyne).

Det produsentene her sier er nok delvis riktig, men ved kjøp av en ny datamaskin er det viktigste at du har tenkt over hva du skal bruke den til.
Bruker du den til å «surfe på nett», lese litt epost og betale regninger i nettbank. Jo, da vil man ikke ha bruk for en dyr datamaskin. Man kan klare seg med en datamaskin i kr.3.000-5.000 klassen.
Bruker du derimot datamaskinen med tynge programmer som f.eks. Photoshop, eller bruker du datamaskinen til å spille tunge spill på, så vil det lønne seg å investere i en dyrere datamaskin som vil kunne «håndtere» disse tunge programmer bedre og enklere.

Hvor lenge datamaskinen varer (levetid) er avhengig av en del faktorer:

 1. Teknisk liv
  Med teknisk levetid menes tiden en pc fortsetter å fungere bra.
  Det avhenger av komponentene i maskinen, også kalt maskinvarer eller Hardware.
  Og hva som er installert på harddisken: operativsystemet (Windows eller MacOS) og andre programmer, eller det man kaller Software.
 1. Hardware:
  Harddisken begynner å bli slitt. Dette får datamaskinen til å fungere mindre godt. Den blir tregere og kan gi feilmeldinger. Etter en gitt periode gjelder ikke garantien eller reklamasjonsretten lenger.
  Da har man et valg ved å bytte ut komponenter som funger dårlig.
  Man kan bytte ut mange komponenter. Man kan bytte ut harddisken, sette inn mer og / eller bedre minne, bytte ut skjermkortet osv.
  Men, en bør stille spørsmålet hvorvidt maskinen din er verdt å investere i. Det er ikke bare å kjøpe nye komponenter, men svært ofte må man få hjelp fra en «profesjonell» for å bytte ut komponenter i en datamaskin (spesielt når det gjelder en laptop). Det kan fort bli en ganske dyr affære.
  Det vil derfor være bedre å satse på en ny datamaskin. I årene etter at du kjøpte en datamaskin, fortsetter produsentene nemlig å utvikle og forbedre både hardware og software. Så nye datamaskiner er bedre og raskere og kan takle tyngre oppgaver.

 

 1. Software:
  Den forbedrede hardware gjør det mulig for programutviklere å lage bedre software som klarer større oppgaver. Dette betyr at den nye software utnytter hele kapasiteten fordi på nyere datamaskiner har nyere og bedre hardware.
  Eksempler på dette er nye og forbedrede versjoner av Microsoft programmer som bla.  Word eller Excel. I de nyere versjoner får disse programmer stadig flere (til dels tynge) funksjoner. Det samme gjelder for Windows-operativsystemet (Windows 10) som også får stadig flere funksjoner. Men får å kunne utnytte alle disse funksjoner fullt ut er man avhengig av nyere hardware.Så forenklet sagt: mens datamaskinen blir eldre og komponentene slites ut, blir programvarer (software), som skal kjøre på denne datamaskinen, stadig tyngre. Dette gjør det vanskeligere for datamaskinen å kjøre disse programmene. Som resulterer i at datamaskinen blir tregere og tregere, eller som noen sier: «den går nesten ikke rundt lenger».
 1. Tiltenkt bruk
  Sett på det som står ovenfor, må man konkludere med at en burde kjøpe en ny datamaskin ca. hvert tredje år. Men det trenger ikke å stemme. Det viktigste er nemlig hva du bruker datamaskinen til. Bruker du datamaskinen hovedsakelig for internett og e-post, som de fleste av oss gjør, kan du bruke datamaskinen til den stopper, eller til du bli lei den gamle sliteren.

Så det er bare å bruke din datamaskinen så lenge den fungerer eller inntil du har virkelig lyst på noe nytt.

07.12.18

JC

Footer