Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Nyheter

Hva må du gjør før du kvitter deg med din gamle PC?

                           

Feilen mange av oss gjør, når vi ønsker å kvitte oss for godt med den gamle sliteren (PC-en), er at vi sletter alle dokumenter, bilder osv. fra harddisken i den troen at alt dermed er borte. Men det er det så absolutt ikke.
Det er nemlig nok så enkelt å hente alle dataene tilbake ved å bruke de riktige programmer. Det kan i ytterste konsekvens føre til ID-tyveri eller kanskje tapping av bankkontoen din, dersom din gamle PC kommer i hendene av kriminelle. Og det er en risiko ingen burde ta.

Hva bør du så tenke på før du kaster din gamle PC-en?
Det er mye informasjon lagret på datamaskinen din. Alle mulige typer dokumenter og bilder. Men også informasjon om hva du gjør på internett og hvilke nettsteder du besøker for ikke å gemme din e-post, blir i stor grad automatisk lagret på datamaskinen din.
Det hadde vært ganske ergerlig, dersom uvedkommende kunne få tilgang til dine personlige filer.
Du har kanskje lest historiene i avisen eller hørt i nyhetene: «noen har «funnet» en PC som inneholdt svært sensitiv informasjon».
Nå har jeg aldri funnet en PC (og vil trolig aldri oppleve det heller) men jeg har sett mange gamle PC-er på gjenbruksstasjoner. Og det er ikke vanskelig å få med seg en slik (uten å spørre). Og det er akkurat det som kan skje, dersom du bare kvitter deg med din gamle PC. Du kaster da selve datamaskinen i en container eller en beholder, men selve harddisken ligger trygt lagret i datamaskinen.

Det er egentlig bare en effektiv metode for å sikre deg at ingen informasjon kommer på avveie.
Den mest effektive og tryggeste måte er rett og slett å ødelegge harddisken din ved bruke av en hammer.
Gjør følgende:
1. Datamaskinen skal våre slått av og strømkabelen skal være fjernet.

2. Deretter må du skru løs bunnplaten og finne harddisken.
Det er ofte en egen lokk som holder harddisken på plass, så det er bare å begynne å skru for å finne riktig plass. Fortvil ikke om du må åpne noen luker før du finner den.

Eksempel på en harddisk ser slik ut:

3. Harddisken er som regel festet men noen få små skruer. Skru løs harddisken, fjern kontaktene og ta den ut av datamaskinen.

4.  …………ta så frem hammeren og slå en del ganger kraftig på harddisken. Fortsett å slå til du ser at den er fysisk ødelagt.

Det vil etter dette være (tilnærmet) umulig å kunne gjenopprette data fra denne harddisken. Du kan dermed nå kvitte deg med din game PC.

Det finnes en annen måte å fjerne alle data fra harddisken.
Du kan ta i bruk spesifikke programmer som er spesielt laget for dette formålet.
Noen av disse programmer er «Disk-Wipe» eller «Eraser».
Men det forutsetter at den gamle PC-en fortsatt kjører, at den fortsatt kan laste ned programmer og at du har kunnskap om hvordan disse programmer skal brukes.

Dersom du vil kvitte deg for godt med din gamle PC, så er konklusjonen:
Finn frem skrutrekker og hammer og «slå deg løs»! (og kast den i spesialavfall!!)

Lykke til!

Vil gjerne benytte anledningen til å ønsker alle sammen en Riktig Fin og Fredfull Juletid og et Fantastisk og Lærerikt 2019.

17.12.18
JC

Footer