Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Nyheter

HVILKEN SMARTTELEFON SKAL MAN VELGE?

Valget av en smarttelefon starter alltid med spørsmålet: Hva skal jeg bruke smarttelefonen til?

Ønsker du en smarttelefon for å ta bilder og videoer? Vil du bruke din ny smarttelefon til å være på sosiale medier og Skype? Ønsker du å bruke den til å lese epost og surfe på nett? Ønsker du å bruke den til å laste ned mange forskjellige apper (som kan forenkle livet)? Eller kommer du til å bruke den bare til å ringe med og sende SMS-er?

Per i dag finnes det smarttelefoner med bare 2 forskjellige operativsystemer?

For tiden er det faktisk bare to operativsystemer som konkurrerer med hverandre: IOS (Apple) og Android (Google). Fordi de fleste smarttelefoner på markedet har et av disse operativsystemene, er det først og fremst klokt å se på enhetene du allerede har hjemme. Har du fra før et nettbrett f.eks. iPad (IOS) eller en Samsung Tab (Android), så vil det være fornuftig å velge en smarttelefon med samme type operativsystem. Både fordi enheter med samme operativsystem «snakker enklere med hverandre» og fordi du allerede er vant med samme type operativsystem.

Det siste gjelder i større grad for IOS enheter (iPhone/iPad) enn for Android. Dette fordi det finnes et utall antall forskjellige typer Android produsenter som lager smarttelefoner (og nettbrett) som bl.a. har en ganske så forskjellig oppbygging av apper og innstillinger. Apple er eneste produsent som produserer IOS enheter og har dermed et lignende system på alle enheter. Enklere altså!

Andre forskjeller mellom Android og IOS er:
Android

 • Gir deg større valgmuligheter for å sette opp smarttelefonen din til din egen bruksmønster
 • Gir deg større valgmuligheter i å velge dine egne standardapper for f.eks. epost og internett
 • Du kan velge mellom mange flere type smarttelefoner fra mange forskjellige produsenter
 • Du har et større utvalg av antall apper
 • Med den store variasjon er Android enheter har du et større utvalg i å tilpasse valg av smarttelefonen til de funksjoner (og utseende) du ønsker
 • Android enheter kan utvide minne med en såkalt minnebrikke
 • Google samler inn mye informasjon fra Android brukere (personvern)

IOS:

 • IOS enheter kjennetegner seg med høy kvalitet og sikkerhet
 • Samme type operativsystem for alle forskjellige enheter, så du vil kjenne deg lett igjen i en ny enhet
 • Apple-smarttelefoner leveres vanligvis med programvareoppdateringer i lang tid framove
 • Trolig er Apple mer «personvernvennlig» enn Google
 • Apple har ikke mulighet for minnebrikke
 • Færre muligheter til «å bestemme selv» i innstillinger, oppsett og bruk av apper
 • Ofte noe dyrere enn sammenlignbare Android enheter

 

Tenkt på lagringsplass – tilstrekkelig med minne.

Lagringskapasitet til en smarttelefon er viktig når du velger en ny smarttelefon. Lagringskapasitet hanger sammen med hva du ønsker å bruke smarttelefonen til. Er du f.eks. en svært ivrig fotograf, så vil en smarttelefon med en større lagringskapasitet være å anbefale.

Kort sagt, og som nevnt ovenfor, kommer IOS enheter (iPhone) med en fast lagringskapasitet som ikke kan utvides (med mindre man kjøper en ny iPhone). For Android enheter gjelder generelt at du kjøper de med et bestemt innebygt lagringskapasitet, men dette kan utvides med en såkalt minnebrikke. Dette gir en mye større fleksibilitet.

Når man kjøper en telefon med en bestemt lagringskapasitet, betyr det ikke implisitt at du kan disponere den kapasiteten etter eget ønske. Smarttelefonen med sine forhåndsinstallerte apper og sitt operativsystem opptar allerede i noen tilfeller en stor del, av den totale lagringskapasiteten. Hvor mye som går vekk til dette, er forskjellig for hver merke smarttelefon.

For IOS (iPhone) betyr det at, dersom du kjøper en enhet med 16 GB (gigabyte) lagringskapasitet, at denne iPhone har ca. 12,5 GB lagringskapasitet som du kan disponere fritt.

For noen Android smarttelefoner vil den lagringskapasitet du har til fri disposisjon med et utgagngspunkt i 16 GB være redusert til halvparten, dvs. ca. 8 GB. I slike tilfeller er det enda mer viktig at man kan utvide lagringskapasiteten med å mulighet til å kunne sette inne en minnebrikke.

Hva betyr de forskjellige mulige lagringskapasiteter?
En smarttelefon med lagringskapasitet på minst 16 gigabyte (GB) har nok plass til en del apper og en del bilder.

En smarttelefon med en lagringskapasitet på 32 GB gir deg en mye større fleksibilitet i bruken. Du kan laste ned mange flere apper og lagre mange flere bilder eller annen multimedia (f.eks. musikk).

Velger du en smarttelefon med 64 GB eller mer, kan du slå deg mer løs med apper, bilder, videoer og musikk (selv om ingenting er ubegrenset)

Så det ville være lett å konkludere at en bør kjøpe en smarttelefon med minst 64 GB som en slags helgardering. Men en større standard lagringskapasitet har også betydelig innvirkning på pris.
Det kan faktisk utgjør noen tusenlapper mellom 16 og 64 GB.

Budsjett eller toppklasse?
For mange er en av de mest avgjørende aspektene, når du velger en smarttelefon, prisen.
For de nyeste modellene betaler du også raskt førstepremien.
Den nyeste iPhone XS med en lagringskapasitet på hele 512 GB, henger en prislapp på ikke mindre enn 16.000 kroner. Selv om man da har den aller nyeste smarttelefon som er toppklasse og har en tilnærmet ubegrenset lagringskapasitet, så er dette veldig mye penger for en smarttelefon. Og det er ikke mange som virkelig trenger akkurat denne type smarttelefon.

Det finnes smarttelefoner i alle prisklasser. Viktig er å finne den smarttelefonen som kan tilby det du vil bruke den til. Man trenger derfor i mange tilfeller i gå for det aller nyeste modell men velge et eldre modell.

Men vær obs på å ikke velge et for gammel modell, selv om den er veldig billig.

Noen for gamle modeller vil kunne få problemer med oppdateringer. Og dermed vil den over tid f.eks. ikke fungerer bra (eller ikke i det hele tatt) med noen apper.

De store mobilprodusenter (f.eks. Apple eller Samsung) kommer med minst hvert år (og kanskje oftere) med et nytt type smarttelefon. Dersom en velger en smarttelefon som er et 1,5 år gammel type, så er man på den sikre siden. Smarttelefonen vil fungere fint (også framover) og har en betydelig lavere pris enn den nyeste type av samme merke.

Eksempel: Istedenfor en iPhone X kan en velge en iPhone 7.
Eller istedenfor en Samsung S9 kan en velge Samsung S8 eller S7.
Prisforskjellen kan være betydelig.

For stor for i lommen
Dimensjonene og skjermen til en smarttelefon er heller ikke helt ubetydelige. I 2018 er det stort, større, største.
Men er dette virkelig bedre, når smarttelefonen ikke passer i lommen eller når den ikke kan betjenes med en hånd?
Skjermen behøver nemlig ikke være så veldig stor. Du kan fint tilpasse en smarttelefon med en (noe) mindre skjerm. Du kan f.eks. i innstillingene velge et startskjerm med noen få store ikoner.
Så det kommer enda en gang ikke an på størrelse men mer om det passer din hånd og din lomme og om den har en bokstavsstørrelse som du kan lese godt.
Men på den andre siden gjør valget av at større skjerm at en letter kan se på videoer, lettere kan lese en nettavis eller til og med lettere kan lese en bok på smarttelefonen.

Så kort sagt, og dermed gjentar jeg meg selv av det jeg skrev i starten av artikkelen, det viktigste utgangspunktet når du velger en (ny) smarttelefon er den tiltenkte bruk.

Lykke til med valget av (ny) smarttelefon.

 

23.11.2018
JC

Footer