Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Trondheim

Seniornett Trondheim
c/o PFO Hornemansgården
Postboks 361
7403 Trondheim
Besøksadresse:
Hornemansgården (PFO)
Kongens gate 7
7013 Trondheim
E-post:
Tlf.: 91112819
Kontaktperson:
Kari Engen

Temamøter 2019

Temamøter vårsemesteret 2019

28. januar
Bibliotekets tjenester. Liv Edel Berge og Mildrid Liasjø fra Trondheim Folkebibliotek
Bibliotekets app/nettside. Bruken av leserbrett.

4. februar
Passord. Svein Erik Lind

Det formanes om å lage passord med vanskelige kombinasjoner av bokstaver og tall. Mange erfarer at de glemmes – hvor gjorde jeg av listen min. Hvordan lager jeg nye? Mange velger det samme passordet på alle beskyttede nettsteder, men reserverer et passord for nettbank etter formaningene. Hvor farlig er det egentlig for «folk flest»? Hvordan lage en beskyttet huskeliste?

18. februar
Sky-lagring Svein Erik Lind

Med skytjenester kan man lagre sine filer på en server som befinner seg i «skyen», dvs. i en datamaskin som ligger ett eller annet sted der ute og alltid med tilgang på internett. Når man selv har tilgang til internettet kan man behandle dokumentet som den var lagret på egen maskin.

4. mars
Kjøp av datamaskin. Hva skal jeg tenke på for å gjøre valg som passer for meg?
Jann Langseth

Når trenger jeg å skifte ut med mitt gamle utsyr med et nytt? Hva trenger jeg? PC, nettbrett, smart-telefon? Hvor kraftig? Hva kan jeg i tillegg til det jeg egentlig trenger ha glede av å bruke?
På markedet finnes et utall av muligheter i en stor bredde av prisklasser.
I møtet vil man søke å gi deltagerne en plattform for å gjøre egne valg.

11.mars

Google Assistent. Jann H Langseth

Google Assistent er utviklet av Google og er tilgjengelig som app på Android (Samsung ++) og Apple-enheter. Hos Apple heter appen Google-assistenten.  Google Assistent svarer på spørsmål du stiller den og utfører diverse oppgaver.

Vi skal også demonstrere Google Assistent på en Google Home-høyttaler du kan ha stående på bordet. Den har de samme funksjonene som på mobil-appen og svarer på spørsmål.

 18. mars
Offentlig informasjon på nett. Steinar Kvitsand
Myndighetene ønsker at befolkningen skal hente informasjon på nettet i stedet for å få den i postkassen. F. eks. å sjekke forslaget til selvangivelsen, hvilke aktive medisinske resepter har jeg? Hvilke nettsteder finnes? Forskjellene? Altinn, HelseNorge, Digipost. Hva trenger jeg å tenke på for å velge?

Vi har behandlet dette temaet fra ulike innfallsvinkler tidligere, men har en klar oppfatning av at det fremdeles er mere å si.

1. april
Windows 10. Windows-oppdateringer Svein Erik Lind
Windows 10 kom for en god stund siden, men vi erfarer at mange fremdeles bruker eldre versjoner. Dessuten kommer det stadig nye oppdateringer. Vi har hatt temaet på møter tidligere, men mener det kan være vel verdt å ta en ny runde på temaet.

13. mai
Organisering av e-post-mapper. Arne Sølvberg

E-post- programmene inkluderer muligheter til å sortere e-postene i ulike mapper som gjør det lettere å holde oversikt over hva som foregår. I møte vil vi gjennomgå systemene og vise hvordan man organiserer sitt eget system.

27. mai

Hvordan komme innenfor Seniornett Norges nettsted. Jann Langseth
Seniornett Norge (SNN) legger stadig ut nyttige artikler og informasjon på nettstedet sitt som er medlemmene har adgang til. Imidlertid erfarer SNN at medlemmer har problemer med å komme seg inn med de instruksjoner man har gitt. Vi vil gjennomgå og demonstrere trinnene i prosedyren som, når man først har lært den, er rimelig enkel i bruk.

Temamøter høst 2019

9.september: Kan digital teknologi bidra til bedre sosiale forhold i nabolag? Nabohjelp – en app som støtter naboene til å hjelpe hverandre.

Foredragsholder: Jacqueline Floch, seniorforsker på SINTEF Digital.

23. september: Facebook. Vi skal ha to møter om sosiale medier i høst. Det første omhandler Facebook som vi kan logge på via app på smarttelefon og nettbrett, og via nettleser på PC og Mac. Facebook gir en rekke ulike muligheter som for mange kan være «ukjente». Den tilhørende Messenger virker som mail.

Innhold:

  • Hvordan bruker vi Facebook til daglig,
  • Hvordan lager vi egne grupper og deltar i andres
  • Publisering av tekst og bilder
  • Tilgang (FB-strømmen), blokkering og litt om nettvett på FB

Innledning i form av dialog mellom Kari Skjølberg og Kari Engen.

7.oktober: Temamøte om Apper

Vi har også tidligere hatt temamøter om apper, men vi mener dette kan gjentas. Både av hensyn til nye tilhørere, nye apper og som repetisjon. Vi vil vise installasjon av apper og demonstrere bruk av flere nyttige apper for værmelding, reise, buss og parkering, bildelagring, musikk, gratis lyd og videosamtaler, sosiale media, navigasjon, TV-titting, aviser.
Innledning ved Rolf Utseth.

21. oktober: Snapchat og VIPPS

Det andre møtet om sosiale medier vil omhandle SNAPCHAT, som mange ungdommer bruker, og som også kan være nyttig å beherske for seniorer. Hvordan kan vi for eksempel få lagret bilder som mottas i denne appen?

Vi skal også se på betalingssystemet VIPPS. Hvordan installerer jeg og bruker programmet? Det finnes også andre betalingssystemer som benyttes, men dette er for tiden det mest brukte.

4. november: Seniornett sine hjemmesider

Seniornett har nyttige hjemmesider sentralt som vi anbefaler å bruke. Vi tar en gjennomgang av sidene og viser aktuell informasjon medlemmene kan ha nytte av.

18. og 25. november: Sikkerhet for seniorer

Mandag 18. november 2019 (dag 1)

Dette kurset gir en innføring i de trusler den enkelte kan møte ved bruk av digitale verktøy og Internett. Samtidig gis det råd og veiledning til hvordan man allikevel kan opptre trygt på nettet, og sikre sin aktivitet best mulig. Kurset krever ikke teknisk innsikt og er for deg som er litt “varm i trøya” vedr. bruk av internett. Kurset viser deg hvordan en kan være trygg på nett, så du ikke blir lurt eller komme opp i et eller annet uføre pga. din bruk av nettet.

Første dag vil vi gjennomgå:

  • Introduksjon
  • Brukerkontoer
  • Bruk av e-post
  • Sosiale media
  • Sikkerhetsverktøy

Mandag 25. november 2019 (dag 2) fortsettelse.

Andre dag av kurset skal vi gjennomgå:

  • Kjapp gjennomgang fra forrige mandag leksjoner.
  • Banktjenester
  • Handle på nett
  • Offentlige tjenester
  • Når uhellet er ute.

Innledning: Svein Erik Lind

2.desember: Podcast

Siste temamøte i 2019 skal handle om Podcast. Mange spennende program er tilgjengelige, og det kommer stadig nye. De kan spilles av på telefonen din, og kan brukes for eksempel når du går tur, sitter på bussen eller når du sitter i godstolen din. Foredragsholdere er Gunnar Flikke og Jann H. Langseth

 

 

Footer