Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Kom i gang - hva skal jeg velge?

Nettbrett eller PC, hva skal jeg velge?

 • Ved valg av en ny, og kanskje din første, digitale enhet, har man mange forskjellig valgmuligheter:
  laptop (bærbar datamaskin)
 • «Senior PC»
 •  stasjonær datamaskin
 • nettbrett
 • hybrid (en kombinasjon av laptop og nettbrett)

Nedenfor beskriver jeg de forskjellige valgmuligheter, så er det endelige valg opp til deg.

Laptop er for mange et godt valg.

Bærbar datamaskin (Laptop)
Bærbare og stasjonære datamaskiner fungerer ganske mye på samme måte. Den store forskjellen mellom to ligger først og fremst i utseendet. En Laptop er en datamaskin, skjerm, tastatur og mus som én enhet. Som ordet tilsier kan denne maskinen tas med der du ønsker.

Alle typer bærbare datamaskiner har:
• en sammenleggbar skjerm med et webkamera
• innebygd tastatur
• en berøringsplate som fungerer som en mus
• innebygd adapter for å koble til et trådløst nettverk
• et batteri som kan drive enheten en del timer når en ikke er tilkoblet strømnettet
• strømforsyning for å koble bærbar PC på strømnettet og som lader batteriet
• en prosessor, lagringsdisk, RAM, lyd- og videokort og USB tilkoblinger

De nyeste laptopene har ikke lenger en innebygd CD/DVD spiller. Utenom de grunnleggende krav, så er det viktigste av en laptop, skjermen. De billigste typer laptoper har en nokså moderat skjerm. Husk at det er skjermen du sitter og ser på når du bruker en datamaskin. Det er viktig at din opplevelse av skjermen blant annet avgjør hvilken type laptop som passer ditt behov. Det aller fleste laptoper (utenom de billigste typer) kan like mye som sine store stasjonære-brødre.

Duka PC er et godt alternativ for mange eldre.

«Senior datamaskiner»
En senior datamaskin er en spesiell type datamaskin. Eksempel på dette er DUKA PC. Fordelen med en slik datamaskin er at brukeren ikke lenger trenger å tenke på installasjon, sikkerhet, oppdateringer, varsler osv. Dette vil automatisk blitt tatt hånd om.
Denne typen datamaskiner er også spesielt brukervennlig. Alle standard programmer er installert, som program for å sende e-post, surfe på Internett, spille spill, administrere nettbank og Skype. Du kan skru av senior-versjonen. Da vil en DUKA PC fungerer som en vanlig PC.

Fordelen med stasjonær PC er en stor skjerm.

Stasjonær PC
Stasjonære PC-er finnes i en stor variasjon, og som navnet tilsier er det en datamaskin som plasseres på ett bestemt sted. I tillegg til selve datamaskinen trenger man en skjerm, mus og tastatur. Siden dette er en «pakke», dvs. en datamaskin med separat skjerm, mus og tastatur, så vil man kunne velge kvaliteten på de separate deler hver for seg.
Husk at det er skjermen som du sitter å se på når du bruker datamaskinen og det er dermed skjermen som er avgjørende for opplevelsen du har ved bruk av datamaskinen. En bra kvalitet på skjermen er altså å foretrekke.
Dette gjelder Windows maskiner, dvs. datamaskiner med Microsoft Windows som operativsystem.
Det finnes også en stasjonær datamaskin fra Apple som heter iMac. En iMac har datamaskinen integrert i skjermen. Så her trenger en i tillegg bare en separat mus og tastatur. En iMac ser estetisk veldig flott ut og fungerer veldig bra, men der er nesten dobbelt så dyrt en stasjonær Windows PC.

Den største fordelen med en stasjonær PC er at skjermen er en del større enn hos de forskjellige typer laptoper. De mest vanlige separate skjermer har en størrelse på mellom 24 og 27 tommer. En laptop har som regel en 15 tommers skjerm. En større skjerm har en større visning av skjermelementer noe som kan være veldig nyttig for de som har problemer med synet.

 • Alle typer stasjonære datamaskiner har bl.a.:
  innebygd CD/DVD spiller
 • innebygd adapter for å koble til et trådløst nettverk
 •  strømforsyning for å koble PC på strømnettet
 •  en prosessor, lagringsdisk, RAM, lyd- og videokort og USB tilkoblinger

Nettbrett er et nyttig digitalt verktøy.

Nettbrett    
Nettbrett finnes i tre hovedtyper:
– iOS (bedre kjent som iPad)
– Android (f.eks. Samsung Tab, Acer osv.)
– Windows (Surface)
Et nettbrett kan være et alternativ til en laptop avhengig av hva du ønsker å bruke den til. Den er liten og lett og har berøringsskjerm. Den har som regel en skjermstørrelse på ca.10 tommer, og mange av skjermene har god kvalitet med høy oppløsning. Alle nettbrett kan kobles til trådløs nett. En del nettbrett har også mulighet for SIM kort og dermed tilgang til nettet (tilnærmet) overalt. Nettbrett har ofte begrenset lagringskapasitet, men gjennom nettleverandøren din får du ofte tilgang til å lagre i skyen. Dersom du ønsker å skrive ut dokumenter fra nettbrettet trenger du en trådløs skriver. De fleste nye skrivere kan også brukes trådløst. Skjermen blir sannsynlig litt i minste laget for de som skal skrive mye, men eksternt tastatur til nettbrettet er et godt alternativ. En enkel konklusjon er at et nettbrett er en liten, lett og hendig, men fortsatt ikke en helt fullverdig erstatning for en stasjonær PC eller laptop. Den har begrenset skjermstørrelse, begrensede tilkoblingsmuligheter og mindre lagringskapasitet.

Android, iOS eller Windows nettbrett?
Det er vanskelig å gi et bestemt råd her. Mye har med «smak og behag» å gjøre. Men generelt kan man si at det vil være mer hensiktsmessig å anskaffe et nettbrett som er av samme type enn din smarttelefon, forutsatt at du har en smarttelefon. Det vil si om du har en iPhone fra før vil det være mer hensiktsmessig med en iPad nettbrett. Har du en Android smarttelefon (for eksempel en Samsung smarttelefon), så vil der være bedre å anskaffe et Android nettbrett. Både for iPad og Android nettbrett er det et enormt utvalg av apper (programmer) tilgjengelig.

Hybrid PC er både en laptop og et nettbrett.

Hybrid
En mellomform mellom nettbrett og en bærbar datamaskin er den såkalte 2-i-1 hybrid laptop. Det finnes forskjellige typer; hos noen typer kan man ta av skjermen, ved andre typer kan man dreie hele skjermen 360 grader og klappe ned. De fungerer nesten alltid med Windows som operativsystem, og har en berøringsskjerm. Fordelen er at man har både funksjonalitet av en laptop samt det intuitive og praktiske av et nettbrett. Funksjonaliteten til disse såkalte hybridene blir stadig bedre. Ulempen er at det er tyngre enn både et enkelt nettbrett og en vanlig laptop samt at en hybrid datamaskiner fortsatt ligger på et noe høyere prisnivå.

For å se hva som kunne passe ditt behov best, en PC (datamaskin), laptop (bærbar datamaskin) eller nettbrett, kan du stille deg følgende spørsmål:

 1. Hvor ønsker jeg å kunne bruke den digitale enheten?
 • bare hjemme på et skrivebord
 • både hjemme og når jeg er på besøk hos andre
 • overalt

Ønsker du bare å bruke den digitale enheten hjemme og fast på et skrivebordet, så vil en stasjonær PC være et godt valg. Husk at hvis du trenger hjelp med PC-en kan det være vanskelig å få noen til å komme hjem til deg. Pass på å installere programmet Teamviewer på PC-en.

Dersom du vil bruke det hjemme og når du er på ferie for å bruke nettbank eller lese avisen, så er en vanlig laptop eller nettbrett det du bør velge. Ønsker du å bruke den overalt, uansett hvor du måtte befinne deg, er du avhengig av et nettbrett med SIM-kort mulighet, en laptop med mobilt bredbånd tilkobling eller at du bruker mobilen din som nettleverandør.

 2. Hva ønsker jeg å bruke den til?

a) Lese aviser på nett, bruke nettbank, bruke Skype, surfe på nett, organisere bilder via skyen, sosiale medier osv.

b) Skrive mye, bruke regneprogram, lage presentasjoner, lagre mange bilder/videoer/musikk, bruke bildebehandlings-programmer, se mye på filmer, spille av DVD plate

Dersom du ønsker å bruke den digitale enhet til bare det som står i punkt a, vil du kunne velge mellom alle typer digitale enheter.

Desto flere bruksmuligheter du ønsker fra del b, desto mere vil en datamaskin, enten stasjonær eller bærbar, være det mest hensiktsmessige valget.

3. Legger du mer vekt på en lettere og mindre enhet enn på et større skjerm?

Det er klart at et nettbrett er mindre og lettere og dermed enklere å ta med seg, men den har et mye mindre skjerm enn en vanlig laptop. Nettbrett har som regel 10 tommers skjerm, mens en laptop har 15 tommers skjerm. For de som har problemer med synet vil muligens størrelsen på skjermen være avgjørende.

4. Hvilken pris ønsker du å betale?

Prisen du ønsker å betale er nok også for en del avgjørende for de valgmuligheter du har. Generelt sett kan en si at en stasjonær PC vil har en pakkepris (PC, skjerm, mus og tastatur) fra ca. kr.6000,-. En bærbar PC vil har en pris fra kr.3.000,- og oppover.

En nettbrett fra Apple, altså en iPad, starter på kr.3500,- .

En Android nettbrett, f.eks. fra Samsung eller Lenovo, starter på ca. kr.1500,- (det betyr et Android nettbrett med 10 tommers skjerm). Men kvaliteten på skjermen blir lagt bedre hvis du går noe opp i pris.

Microsoft sitt nettbrett, Surface, har en pris fra ca. kr.4500,-.

 

Når valget har blitt en stasjonær eller bærbar datamaskin.
Dersom du skulle bestemme deg for å kjøpe en stasjonær eller bærbar datamaskin, vil du i butikken (eller i annonser) bli konfrontert med en masse tekniske uttrykk som RAM, IntelCore, Operativsystem, SSD, Grafikkort, tilkoblingsmuligheter osv.osv.
Her er en huskeliste over en slags minstekrav, for at det du kjøpe vil fungere bra, rask og effektivt:
– 8 GB RAM
– Intel Core i5 eller høyere
– Nvidia eller AMD grafikkort
– Nettverkskort bør støtte 2,4 og 5GHz-bånd og 802.11AC-standard
– Lagringsplass: SSD 128 GB (eller 256 GB) er å anbefale. Alternativ er Harddisk 1 TB
– Når det gjelder skjerm er det smak og behag. Avgjørende er at størrelse og «klarheten» på skjermen passer deg. Derfor må maskinen skrues på i butikken slik at du kan se om dette passer ditt behov.

Det finnes bærbare datamaskiner som har berøringsskjerm (touchscreen). De er nok en del dyrere, men en berøringsskjerm gir en større brukervennlighet. Velger du en bærbar datamaskin med berøringsskjerm, kan det være å anbefale at du kjøper en Stylus penn i tillegg.

Ta gjerne huskeliste med til butikken slik at selgeren vet hva du ønsker deg. Og husk, du trenger i utgangspunktet ikke noe mer enn en datamaskinen. Du trenger ingen tilleggsprogrammer, antivirusprogram, ekstra forsikring osv.osv.
Du trenger i utgangspunkt heller ikke butikken til å hjelpe deg med å «sette opp» (få i gang) datamaskinen. Dette kan muligens din lokale Seniornett-forening hjelpe deg med.

Blir dette din første digitale enhet du kjøper, bør du også tenke på en internettilkobling (dersom du ikke allerede har). Håper ovenstående informasjon ble en god hjelp på veien, for å kunne velge hvilken type enhet som passer best ditt behov.

 

Footer