Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Aktuelt

Vær obs mot svindlere

Faksimile av artikkel fra NRK

Kopi av saken om Lillian Jensen fra nrk.no.

Nylig kunne vi se et innslag på NRK med Lillian Jensen (74) som ble fralurt 300 000 kroner. Svindleren ringte fra et nummer som Lillian Jensen gjenkjente som sin lokale bank. Og i løpet av samtalen klarte svindleren å få Lillian til å oppgi bankkontonummeret sitt og koden fra kodebrikken.

Det er fort gjort. Derfor er det lurt å huske på at koden fra kodebrikken fra banken aldri skal gis til noen. Koden er som en nøkkel. Du ville ikke gitt fra deg nøkkelen til huset ditt til noen du ikke kjenner. Banken vil aldri trenge koden for å kunne hjelpe deg. Den eneste som skal vite koden fra kodebrikken er deg selv.

Mange eldre får hjelp av barn eller barnebarn til å bruke nettbanken. Heller ikke da skal du gi fra deg pinkoden til kodebrikken. I stedet kan du taste koden inn selv. Det finnes etter hvert mange eldre som har opplevd at de som skulle hjelpe har misbrukt tilliten. Og har du gitt fra deg koden til kodebrikken får du heller ingenting igjen. Verdiene er tapt. Kodebrikken bør du derfor oppbevare på et sted bare du kjenner til. Det kan være håndvesken sin. Du bør heller ikke skrive ned pinkoden til kodebrikken noe sted.

Olga-svindel

De siste par årene har såkalt Olga-svindel økt i omfang. Svindel mot eldre kalles ofte Olga-svindel fordi svindlerne finner frem til eldre personer ved å søke på navn som var mye brukt for 70-80 år siden, som Olga, Gerd, Anne eller Sigrid. Det nye nå er at nummeret de ringer fra kan utgi seg fra å være fra din lokale bank. Og selv om du egentlig vet at du ikke skal oppgi koden til bankkontoen din, er det mange som blir lurt. I april var det en sak oppe i Sør-Trøndelag tingrett der en mann hadde klart å svindle 15 eldre kvinne for 4 millioner kroner.

Reddet av Spleis

For Lillian Jensen kan saken ende godt. Personer som har sett eller lest om den fortvilte minstepensjonisten har startet en innsamlingsaksjon på nettstedet Spleis.no. Der har det kommet inn nærmere 350 000 kroner fra givere over hele landet.

 

 

Footer