Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Internett

Avdekk falske nyheter - en enkel guide

Mann som leser avis, ekstra tekst lagt inn: "Menn med hatt lyver aldri" Fremstilt med kunstig intelligens og litt redigering

Illustrasjonsbilde fremstilt med kunstig intelligens og litt bilderedigering

 

For deg som leser er det ikke så lett å avsløre hva som er sant eller usant. Det du leser i de redaktørstyrte mediene, kan du i hovedsak stole på. Riktignok har også de blitt lurt og videreformidlet saker som ikke er sanne. Mange norske medier skrev i 2022 at russiske raketter traff Polen. I ettertid viste det seg at det var to raketter fra Ukraina som ved et uhell hadde slått ned i Polen. Da er det vanskelig å vite hva som er sannhet, når redaktørstyrte aviser som NRK og TV2 melder om dette.

I sosiale medier som Tik-Tok, Instagram, X (Twitter) og Facebook har du ingen kontroll på om det er sannhet eller løgn. Facebook gjør noen dårlige forsøk på å stoppe usannheter, men det er ikke godt nok. Noen ganger bommer de helt også.

På NRK Debatten 28. mai 2024 ble deepfake brukt på programlederen, Fredrik Solvang, og det var omtrent umulig å se at dette ikke var ham. Deepfake vil si at KI (kunstig intelligens)laster inn eksempler på stemmen hans, bilder og videoer. Dette gjør at  KI kan etterape og gjenskape en ny video som blir slik den er instruert til å være. Stemmen blir lik, og du ser at leppe-bevegelsene er ganske naturlige. Dette er enda vanskeligere å avsløre enn tekst og bilder.

Faktasjekking

Google har kommet med en tjeneste der du kan søke opp om noe er faktasjekket. Du kan søke både med bilder og med tekst. Vi skal vise deg hvordan du kan bruke denne tjenesten.

I dagens mediebilde har det blitt vanskeligere og vanskeligere å vite hva som er sant og hva som er usant. Selv om du er flink til å bruke google, kunstig intelligens eller til å finne og slå opp i referanser, kan det være en umulig jobb å finne ut av hva som er sannhet.

 

Skjermbilde av søkefeltet i Google Fact Check Tools

Skjermbilde av søkefeltet i Google Fact Check Tools

 

Google har en egen tjeneste for å søke etter personer eller saker som er faktasjekket. I bildet over ser du hvordan du kan bruke tjenesten. Bruk den nettleseren du foretrekker og gå til https://toolbox.google.com/factcheck/explorer/search/list:recent;hl=no

Da får du opp Googles «Fact Check tools». Hvis du vil se aktuelle saker som er faktasjekket om en person, skriv inn personens navn og trykk «ENTER» eller klikk på forstørrelsesglasset. Du får da opp de nyeste sakene som er faktasjekket øverst. Her er det bare å prøve seg frem. I den andre «boksen» over kan du velge mellom Norsk (Norwegian), Engelsk eller alle språk. Det er for å velge hvilke saker du skal søke i. Bruker du norsk, får du bare norske saker, som i listen under.

 

Skjermbilde av hel side med saker som er faktasjekket

Skjermbilde av hel side med saker som er faktasjekket

 

Hvis du ikke søker etter noe, vil du få opp en kronologisk liste med alle sakene som er faktasjekket på norsk. Du ser et eksempel på det i bildet over.

Faktisk.no

Faktisk.no er opprettet for å faktasjekke det du leser om i norske medier. Faktisk.no AS er eid av VG, Dagbladet, NRK, TV 2, Polaris Media og Amedia. Dermed er det pressen selv som sjekker om pressen skriver sant eller ikke. De hevder å være uavhengige og har vel vist at de sjekker alt mulig. De ser også ut til å være ganske objektive.

https://www.faktisk.no/

NRK som er en av eierne av faktisk.no har også en fin oversikt over saker som er faktasjekket på nettsiden deres. Du finner oversikten i lenken under.

https://www.nrk.no/emne/faktasjekk-1.13587942

 

 

Litt humor om fakta kan vi også ta med:

 

I tillegg til å kunne bruke digitale verktøy, må du ikke glemme å bruke din egen kritiske sans. Er det noe som virker pussig, litt unormalt eller kanskje det er lite troverdig, kan du søke opp saken og se om den finnes hos andre troverdige kilder. Hvis noe er usannsynlig vil det fort komme opp resultater i google som peker på det, men du kan ikke stole helt på dette. Grunnen til det er at hvis flere personer forsøker å påvirke resultatet, kan de gjøre det ved å legge ut tekster med usanne påstander eller kommentarer til sanne påstander som er usanne. Dette gjør at det blir vanskeligere og vanskeligere å finne sannheten.

Du kan selvsagt også forsøke å benytte kunstig intelligens (KI) til å sjekke om noe er sant eller usant. Det er flere tilgjengelige KI-tjenester som kan benyttes. Den enkleste er kanskje Copilot fra Microsoft. https://www.bing.com/chat?form=NTPCHB Husk at KI ikke alltid forteller sannheten, men Bing/Copilot pleier å gi referanser til nettsider som du kan klikke deg inn på og sjekke.

Hvis du har noen gode metoder til å finne ut hva som er sant eller usant, skriv gjerne en kommentar om det under.

 

Footer