Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Internett

Hvordan søke på et nettsted

Bilde av hender og smartmobil

Google er den mest brukte søkemotoren

 

Det er mange måter å søke på, men her skal vi se på et par enkle metoder du kan bruke både på seniornett.no og hvis du bruker google.no for å søke. Det finnes mange søkemotorer, de virker alle på omtrent samme måte og Google er den mest brukte, derfor bruker vi Google som eksempel i denne artikkelen. Du kan også velge en annen søkemotor, for eksempel Duck Duck go, der ingenting av det du søker etter blir lagret.

 

Skjermbilde av google.no

Skjermbilde av google.no og søkefeltet

 

I bildet over ser du søkefeltet i Google, tilsvarende har du også på iPhone- og Androidtelefoner. Den enkleste formen å søke på er å skrive inn søkeordene i søkefeltet og deretter trykke [Enter]. Du får da opp resultatet av søket fortløpende på siden(e) som dukker opp. Husk at det gjerne kommer opp noen resultater i form av reklame, ofte ligger disse øverst. I eksempelet vi bruker i denne artikkelen fikk vi ingen reklamer. Reklamen forutsetter at det du søker etter treffer der ett eller flere firma har lagt seg inn som treff på sine kampanjer. De kjøper reklameplass hos google dersom det søkes etter et av ordene de har satt som kriterie.

 

Eksempler på søking

Vi skal teste det å søke på et par enheter og med litt forskjellige måter i eksemplene. Vi søker etter: sikker pålogging.

På smartmobil gjør vi søket på google.com og bruker nettleseren Chrome til dette. Øverst i svaret fra Google kommer det da et lite utdrag fra en nettside, som gjerne er det svaret du er ute etter. Dette har kommet etter at google har sett at de har fått stor konkurranse fra kunstig intelligens, og dette svaret er hentet ved hjelp av kunstig intelligens. For oss som brukere er det veldig fint å få et entydig svar øverst i nettleseren vår. Videre i resultatene ser du at det kommer gode kilder til artikler der du kan lese mer om sikker pålogging.

 

Eksempel på søk på mobiltelefon

Eksempel på søk på mobiltelefon

 

I bildet under gjør vi det samme søket etter sikker pålogging i en nettleser på en PC. Også her bruker vi nettleseren Chrome. Her ser du at vi ikke får oppsummeringen i toppen av nettleseren. Vi får heller ikke noe reklame, det tyder på at ingen annonsører har valgt disse ordene til å trigge annonser. Vi ser også at de to svarene som er synlige i bildet fra smartmobilen over også vises i bildet under, men rekkefølgen er annerledes. Det er vanlig at det kan bli litt ulike svar og ulik rekkefølge på svarene når du bruker en annen enhet.

 

Skjermbilde av google.no og søkeresultat

Skjermbilde av google.no og søkeresultat

 

I den neste bildet skal vi bruke en litt mer avansert teknikk. Her skal vi søke på innhold i et nettsted. Vi velger seniornett.no. Da vi skrive søket på en spesiell måte: site:seniornett.no sikker pålogging

site:nettsted søkeord, dette kalles nettsted-søk.

Vi fortsetter å søke etter det samme. Da får vi opp alle artiklene google har registrert på seniornett.no og som inneholder ordene sikker pålogging.

 

Eksempel på nettstedsøk site-søk

Eksempel på nettstedsøk, site-søk

Når du skal søke etter informasjon på et nettsted, må du først finne søkefeltet. Det er som regel øverst på siden, enten i et felt det står søk inni, eller en knapp med teksten søk eller et forstørrelsesglass. Det kan også være ulike kombinasjoner av dette. Det som er den store ulempen med å søke på nettsteder, er at det vil være ulike måter nettstedene presenterer resultatet for deg. Ofte er det også vanskelig å få frem det du faktisk er på jakt etter. Derfor er nettstedsøk (site-søk) som vi så på over, ofte en mye bedre måte å søke på, også når du skal søke frem informasjon fra et bestemt nettsted. Når du søker direkte inne på et nettsted, er det ofte at du heller ikke får se dato for når resultatet ble publisert. Det gjør at informasjonen ikke alltid er den nyeste og beste.

 

Skjermbilde av øverste del av helsenorge.no der søkefeltet er plassert

Skjermbilde av øverste del av helsenorge.no der søkefeltet er plassert

 

Neste trinn i denne øvelsen er å gå inn på seniornett.no og bruke søkefunksjonen der. Vi skriver inn akkurat samme teksten, sikker pålogging, og får her en helt annen sortering av resultatene enn den vi fikk fra Google. Årsaken til dette er hvordan Google har bestemt at resultatet skal rangeres og hvordan Seniornett har bestemt det. På Seniornett er datoen litt viktigere enn hos Google, dermed sorteres det ulikt. Google kan også tilpasse svaret til deg, det gjør ikke seniornett.no. Du ser heller ikke når artiklene er publisert i søkeresultatet på seniornett.no, men bruker du Google til dette søket får du også frem publiseringsdato.

 

Eksempel på søking på seniornett.no

Eksempel på søking på seniornett.no

 

Til slutt skal vi søke på Seniornett.no etter digital arv. Dette skal vi gjøre på to ulike måter. Først skal vi bare skrive ordene rett inn i søkefeltet og trykke søk. Da får vi 265 ulike svar.

 

Søking på seniornett.no

Søking på seniornett.no

 

I det siste forsøket skal vi skrive inn “digital arv” med anførselstegn. Det vil si at vi foretar et frasesøk og søker etter artikler med hele frasen. Da går antallet ned til 24 artikler. Ofte kan frasesøk gi bedre og mer nøyaktig treff når du søker. Hvis frasen er for spesifikk kan det også hende at du ikke får noen treff i det hele tatt. Her må du prøve deg litt frem og se hva du finner.

 

Frasesøk på seniornett.no

Frasesøk på seniornett.no

Footer