Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Sikkerhet

Spoofing på SMS

Vi har tidligere skrevet om Spoofing på telefon. Se artikkel her: Kort fortalt: Hva er spoofing – Seniornett Norge

Spoofing kalles også gjerne for Mobilkapring.

Men det kan også forekomme når du får en SMS-melding. Alle SMS-meldinger har en avsender. Avsender er et telefonnummer, og hvis du har dette telefonnummeret i din adresseliste vil den vise navnet tilknyttet dette nummer.
Dette er vel og bra.

MEN, det er ikke sikkert at den faktiske avsender er det telefonnummer du ser. Teknisk sett går det an å gi seg ut for å være en annen. Dette utnytter svindlere.

SMS-meldinger på en mobiltelefon

SMS-meldinger på en mobiltelefon. Bilde generert av KI

 

Hvordan kan jeg se at jeg er utsatt for SMS-Spoofing

Her er problemet at du kan ikke direkte se at avsender er falsk. Du må se på innholdet.
Dette gjelder spesielt hvis SMS-en er fra en bedrift eller etat.

Når du får en SMS bør du tenke på:

  • Er det naturlig at jeg får denne meldingen fra denne avsender?
  • Er det kun informasjon eller ber den meg om å trykke på en Link?
  • Er måten den er skrevet på slik jeg vil forvente fra denne avsender?

Spesielt dersom avsender er fra din bank, posten, politiet eller annen offentlig virksomhet bør du være på vakt.
Virksomheter vil nesten aldri be deg om å klikke på en link. De vil heller be deg om å logge inn på nettsiden deres på normal måte.

Hva bør jeg gjøre dersom jeg mistenker at det kan være svindel

Kontakt avsender i en annen kanal (for eksempel ring dem). Eller gå inn på nettsiden til avsender, logg deg inn (dersom du har en konto der).
Hvis meldingen du mottok faktisk er fra den som står som avsender vil du sannsynligvis finne tilsvarende opplysning på deres side eller få bekreftelse via telefon.

Hvis det viser seg at meldingen ikke er fra den angitte avsender kan du bare slette den.

Hva hvis avsender er en person

Det kan fortsatt være svindel, men sannsynligheten er mindre. Du må likevel fortsatt være skeptisk. Det kommer også an på hva meldingen inneholder.
Er du i tvil, kontakt vedkommende på en annen måte (ring for eksempel). Eller du kan ringe oss på datahjelpen. Vi kan hjelpe deg med å vurdere om en melding er svindel.

Mitt nummer er brukt til mobilkapring. Er jeg hacket?

Svindlere som praktiserer spoofing bruker både eksisterende og falske telefonnumre. Hvis ditt personlige mobilnummer skulle bli spoofet, kan du oppleve at fremmede kontakter deg med spørsmål om hvorfor du har kontaktet dem – noe du altså ikke har gjort.

Heldigvis betyr ikke mobilkapring at nummeret ditt er hacket eller stjålet. Mobilkapring er bare en relativt enkel metode for å maskere det originale nummeret, og utgjør ingen sikkerhetsrisiko i seg selv.

Hvorfor bruker svindlere Mobilkapring?

Når du får en SMS fra en kjent kilde er du mer tilbøyelig til å utføre det som står i meldingen. “Guarden” din svekkes fordi du tror dette er fra en legitim avsender.
Målet til svindlerne er å få deg til tro at dette er en legitim avsender og at du dermed kan gi fra deg sensitive opplysninger eller betale penger.

Er du ikke medlem og trenger datahjelp eller vil ha tilgang til en av våre foreninger for kurs og dataveiledning trykk her (Bli medlem – Seniornett Norge)

Hvis du har en kommentar til denne artikkelen skriv det inn i kommentarfeltet under. Du må være innlogget for å kunne kommentere. Logg inn her Logg inn – Seniornett Norge

Footer