Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Skrivere

Valg av skriver

Eksempel på skrivere fra Power - de mest populære 6.2.2025

Eksempel på skrivere fra Power – de mest populære 6.2.2025

 

Det finnes to hovedtyper av skrivere til privatbruk, det er laserskrivere og blekkstråleskrivere. Laserskrivere er den type skrivere som i hovedsak brukes på arbeidsplasser. Blekkstråleskrivere brukes aller mest til privat bruk. Unntaket er rene fotoskrivere som både er dyre og brukes mest av profesjonelle. Hver av skrivertypene har mange merker og typer også.

 

Laserskrivere

Laserskrivere bruker toner (ett pulver) som “blekk”. Det påføres arket med varme. Laserskrivere finnes i rene sort/hvitt -skrivere og som fargelasere. De sistnevnte er dyrere en de som skriver ut i sort/hvitt. Laserskriverne finnes i små enkle monotone-skrivere til 1000 kroner og opp til store “trykkemaskiner” til flere hundre tusen. De store laserskriverne brukes gjerne i bedrifter der det skal skrives ut mye. Som for eksempel i administrasjonen hos Seniornett der vi ofte skriver ut manualer som medlemmene bestiller.

 

Stor laserskriver

Bildet viser laserskriveren vi bruker i Seniornett, til å skrive ut manualer

 

Til privat bruk finnes det mindre typer, de er også i farger og du kan få enkle fargelasere med muligheter til å skanne og kopiere dokumenter og bilder også. Den store fordelen med laserskrivere er at det blir rimelig å skrive ut per ark og siden det er pulver og ikke blekk, varer tonerkassettene lenge. Ulempen er at de er dyre i innkjøp og skal du skrive ut fotografier, blir ikke alltid kvaliteten på utskriften god nok.

 

 

Når du skal kjøpe nye tonerkassetter, er de ganske dyre. For å bytte tre farger pluss sort, må du ofte ut med mer enn du betalte for skriveren. Prisen på toner varierer veldig. Vi har sett tonere fra 400 kroner og oppover til 1500 per tonerkassett. Ganger du det med fire, blir totalsummen ofte veldig høy.

 

Blekkstråleskrivere

Dette er skrivere som er godt egnet til både dokumenter og hvis du ønsker å skrive ut fotografier med god kvalitet. Skriverne får du i alle prisklasser, fra de aller rimeligste til noen få hundrelapper og opp til flere ti-talls tusen. Det er en stor ulempe med blekkstråleskrivere, du må skrive ut noe med jevne mellomrom, hvis ikke vil dysene blekket sendes gjennom for å nå papiret, tette seg. Du kan kjøre renseprogrammer for å åpne dem igjen, men har en blekkstråleskriver stått ubrukt for lenge, blir dysene ødelagt.

 

På noen skrivere er dysene en del av blekkpatronene, da kan du bare kjøpe nye patroner, dersom de har tettet seg. På andre er dysene en del av skriveren og når de har tettet seg helt, er det sannsynligvis bare å kaste skriveren. Det er  mulig å kjøpe nye dyser til enkelte skrivere. Hva prisen er har vi ikke oversikt over.

 

Blekkstråleskriver

Blekkstråleskriver – bildet fremstilt med kunstig intelligens

 

Utskrifter med blekkstråleskrivere kan bli ganske dyre. Blekket koster mye og du bruker mye av det hvis du skriver ut fotografier i stor størrelse. Det har kommet på markedet blekkstråleskrivere med ekstra store blekktanker som kan fylles opp. Da blir utskriftene også rimeligere, men selve skriveren koster noe mer enn de vanlige skriverne. Disse skriverne koster gjerne fra 2500 kroner og oppover.

 

Dette er som regel skrivere som er helt ok til fotografier og veldig gode til vanlige utskrifter. De aller rimeligste skriverne har som regel en patron med tre farger i og en sort. Det gjør til at hvis en farge går tom, må du bytte hele fargepatronen. Det kan fort bli ekstra dyrt.

 

 

Fotoskrivere

For utskrift av fotografier finnes det egne serier med blekkstråleskrivere, disse er dyrere en de vanlige blekkstråleskriverne. De har mange flere blekkpatroner. Ofte seks patroner og noen har opp til ti patroner. Det finnes også litt ulike blekktyper til fotoutskrift. Det skal vi ikke gå inn på her. Fotoskriverne finnes både i A4, A3 og A2 format på papiret. De som skriver ut i A3 og A2 er både store og dyre, men da får du muligheten til å lage bilder i plakatstørrelser.

 

Det finnes også en liten skrivertype til fotografier, de skriver bare ut i 10×15 cm størrelse og bruker såkalt termisk overføring av fargene. Det gjøres med varme og den påfører tre farger og sort i fire omganger. Bildekvaliteten og holdbarheten er god på disse kopiene.

 

Hva skal jeg velge

Vi gir deg noen anbefalinger ut i fra ditt behov, men du må selv velge både skrivermerke og type.

SkrivertypeFarge – sort/hvittEgnet tilPris fra
LaserSort/hvittEgnet til tekster og regninger1000
FargelaserFargeTekster, regninger enkle bilder2500
BlekkstråleFargeTekster og fotografier650
BlekkstråleFarge (store tanker)Tekster og fotografier2000
Blekkstråle fotoblekkFargeFotografier2500
Fotoskriver miniFarge -termiskFotografier 10×15 cm1500

 

Både blekkstråle og laserskriver får du med og uten skanner. Det er også en vurdering du må ta med. Har du behov for skanning eller ikke. Med skanner vil skriveren også fungere som en kopimaskin. Det kan noen ganger være nyttig. Hvis du bare skriver ut regninger og eposter vil en sort/hvitt laserskriver sannsynligvis være det beste alternativet. Skal du også skrive ut fotografier, er sannsynligvis en blekkstråleskriver det rette valget.

 

Valg av papir

Til vanlige utskrifter av regninger, dokumenter og e-poster er vanlig papir i tykkelse 80 gram. Det er litt pussig å angi tykkelse på papir i gram, men det er det som er enheten. Det skal bety at 1 kvadratmeter av arket vil veie 80 gram, men det er også feil, det veier bare en 16 del. Litt pussig. Skal du skrive ut fotografier må du bruke fotopapir. Det finnes også i ulike kvaliteter, men de som har blank overflate og har tykkelse på 200 gram eller mer er godt egnet. Her må du også sjekke hvor tykke ark skriveren din kan benytte. Ofte er 200-220 gram det tykkeste du kan bruke. Husk at du trenger ikke å skrive ut regninger, kontoutskrifter og e-poster, de er alltid tilgjengelig digitalt.

 

Er du ikke medlem og trenger datahjelp eller vil ha tilgang til en av våre foreninger for kurs og dataveiledning trykk her (Bli medlem – Seniornett Norge)

Hvis du har en kommentar til denne artikkelen skriv det inn i kommentarfeltet under. Du må være innlogget for å kunne kommentere. Logg inn her Logg inn – Seniornett Norge

Footer