Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Holtålen

Holtålen frivilligsentral
v/Laila Kokkvoll
Graftåsvegen 9
7380 Ålen
Besøksadresse:
Holtålen frivilligsentral
Graftåsvegen 9
7380 Ålen
E-post:
Tlf.: 41930211
Kontaktperson:
Laila Kokkvoll

Nettbrett tips

10 gode tips om nettbrettet ditt.

1. Bli kjent med applikasjonene
En applikasjon, eller en app som det som regel kalles, er programmer du kjører på nettbrettet ditt. For eksempel er både mail og nettleser en egen app. I tillegg til de appene som ligger inne når du åpner nettbrettet ditt for første gang, kan du laste ned så mange du vil i nettbrettets applikasjonsbutikk (som for eksempel App Store for iPad og Google Play. Her finner du alt fra spill og underholdning til mer nyttige programmer. Mange av appene er gratis, mens noen koster penger.

2. Legg inn passord
Alle nettbrett gir deg mulighet til å sperre det for uvedkommende ved hjelp av en pinkode eller kodelås. Ved å aktivere denne funksjonen gjør du nettbrettet ditt adskillig mindre attraktivt for tyver. Har du mulighet til å velge en kombinasjon av tall og bokstaver, gir det den beste sikkerheten. Les mer om hvordan du aktiverer passord i brukermanualen for ditt nettbrett. På de fleste vil du finne det under innstillinger.

3. Få på plass antivirus
Du har sikkert et antivirusprogram på PCen din? Det bør du også ha på nettbrettet ditt. Noen mobilleverandører har sikkerhetssystemer integrert i abonnementet, så forhør deg derfor med leverandøren din før du bestiller noe annet. Les mer om antivirusprogrammer på nettbrett hos Nettvett .

4. Aktiver et sporingsprogram
Skulle uhellet være ute og du mister eller får frastjålet nettbrettet ditt, kan et sporingsprogram hjelpe deg med å finne det igjen. Her vil du kunne se hvor brettet befinner seg, og du vil også kunne låse det og slette alt innhold. Hvordan du aktiverer denne funksjonen varierer fra nettbrett til nettbrett, men har du iPad kan du laste ned denne applikasjonen og har du Android, kan du laste ned denne .

4. Vær varsom med usikre nettverk
Flere av funksjonene til nettbrettet, for eksempel det å surfe, lese mail eller å bruke sosiale medier, krever at man er koblet til et trådløst nettverk. Det finnes det mange av, men du bør være forsiktig med å bruke åpne nettverk du ikke kjenner til. Her er du nemlig ekstra sårbar for hacker-angrep.
Når sikkerheten er på plass, kan man begynne å tenke på andre ting:

5. Se TV og film
Skjermene på nettbrett er jevnt over svært gode, og passer derfor ypperlig til å se film og TV hvor enn du er. Velg mellom leiefilm, streaming eller det å laste over egne filmer fra PCen din. Også flere TV-kanaler, som NRK, TV 2 og TV3 har egne apper. Her kan de se TV når og hvor du vil. Husk at streaming krever at du er tilkoblet Internett. De fleste streamingtjenester koster også penger per måned, men når du først har registrert deg, kan du se så mye film og TV du vil.

6. Les bøker og magasiner
Du trenger ikke ha et rent lesebrett for å kunne nyte bøker, aviser og magasiner digitalt. De fleste bokhandlere gir deg faktisk mulighet til å laste ned bøker direkte til nettbrettet ditt. Også de fleste nettaviser har egne applikasjoner tilpasset nettbrett. De finner du i applikasjonsbutikken på ditt nettbrett.

7. Hør på musikk
Nettbrettene har både høyttalere og hodetelefoner, så du kan både høre på musikk alene eller sammen med andre. Last opp dine egne favorittlåter via PCen din og nettbrettets eget musikkprogram, eller bruk fildelingstjenester for å hente musikk direkte fra Internett.

8. La deg underholde av spill
Utvalget av spill til smarttelefoner er allerede enormt, men noen av dem gjør seg virkelig bedre på litt større skjermer. Besøk din applikasjonsbutikk for å laste ned dine favorittspill eller for å prøve noe helt nytt. På topplisten troner nå Candy Crush Saga, men prøv også hjernetrim som Sudoku Free og Quiz Battle.
Til slutt, et par lure tips for bedre funksjon:

9. Koble til et tastatur
Ønsker du å bruke nettbrettet til skriving, men synes det er vanskelig å bruke det innebygde touch-tastaturet? Til de fleste nettbrett kan du koble til enkle eksterne tastaturer, slik du finner på bærbare PCer. Disse kan du enkelt koble av og på ved hjelp av bluetooth. Du finner de i de fleste elektronikkbutikker.

10. Skylagring
Man har ikke all verdens lagringsplass på et nettbrett, men du kan enkelt utvide minnet ved å lagre filene dine på nett, i såkalt ”skylagring”. Hvor mye gratis lagringsplass du får tilbud om er avhengig av hvilket brett du har. Lagringsplassen kan du dele mellom flere enheter, slik at du kan åpne dem på PC, nettbrett og/eller smarttelefon. Les mer på iCloud, Dropbox og Google Drive.

Footer