Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Trondheim

Seniornett Trondheim
c/o PFO Hornemansgården
Postboks 361
7403 Trondheim
Besøksadresse:
Hornemansgården (PFO)
Kongens gate 7
7013 Trondheim
E-post:
Tlf.: 91112819
Kontaktperson:
Kari Engen

Temamøter 2013

Mandag 21.jan. ”Hva besteforeldre bør kunne om data for å samtale fornuftig med sine barnebarn om temaet?”
v/ Svein Sando
Vi lever i en tid hvor “data” kryper inn i vår hverdag enten vi vil eller ikke. Selv barn ned i førskolealder tar nå i bruk nettbrett, smarttelefoner og PC-er. Hva gjør det med dem? Hva lar vi dem drive på med i dette nye spennende virtuelle rommet? Hva kan og bør foreldre – og besteforeldre – bidra med for at barna skal få med seg mest mulig av det gode ved teknologien, og minst mulig av ulempene?”, studenter ved datalinjen NTNU

Mandag 04.feb. “Bruk av smarttelefon”
Presentasjon av Heidi Tøndevold m.fl., datastudenter ved NTNU

Bruken av smarttelefon brer seg i befolkningen. Mange seniorer er allerede ivrige brukere av slike. Mens andre bare halvveis har lært å utnytte de muligheter som foreligger. Atter andre sitter fremdeles på gjerdet. På temamøtet vil en gruppe studenter fra NTNU først i 45 minutter snakke om smarttelefoner generelt. Deretter vil de i løpet av neste time gi en individuell veiledning til de oppmøtte. Det kan f.eks. dreie seg om start av en nyinnkjøpt telefon, nedlasting av ulike såkalte “app”er for kjøp av parkeringsbillett, bussbillett, mv. Eller for dem som allerede har litt erfaring, å lære mer avansert bruk av telefonen.
Mandag 25.feb. “Dataspill for trening av balanse og styrke hos eldre “
Presentasjon av Mathilde Wærstad og Kine Omholt
Alle eldre blir svakere med alderen. Vi mister styrke og må overlate til de yngre å ta de tunge løftene. Mange får også problemer med balansen. Dette prøver to studenter ved NTNU å gjøre noe med. I sitt siste semester på studiet kommunikasjonsteknologi skriver de nå sin masteroppgave på det å bruke tilpassede videospill for å trene styrke og balanse hos eldre. Dette virker spennende! Tenk om et slikt spill vil redusere faren for at du skal falle på holka om vinteren!! Jeg anbefaler at dere kommer på møtet, for dette er aktuelt stoff nå vinterstid.

Mandag 08. april ”Velferdsteknologi i Trondheim Kommune”
Presentasjon av Klara Borgen, Trondheim Kommune
(tentativ tittel, og tentativ beskrivelse)
Det såkalte Hagen-utvalget leverte sommeren 2011 til Helse- og Omsorgsdepartementet rapporten NOU 2011:11 “Innovasjon i omsorg”. For Seniornett Trondheim er kap 7 “Ny teknologistøtte” av spesiell interesse. Det går fram av rapporten at man forutsetter aktivitet både på nasjonalt og kommunalt plan. Det framgår videre at man ikke er fullt ut fornøyd med tingenes tilstand når det gjelder IKT anvendelser. Til temamøtet har vi invitert Klara Borgen fra Rådmannens stab i Trondheim Kommune for å gi oss en oversikt over tingenes tilstand i Trondheim, og hvilke planer Kommunen har for den videre utvikling og anvendelse av velferdsteknologien.

Mandag 16. september – Sosiale medier – Facebook, Twitter, Blogg
Presentert av Førsteamanuensis Berit Skog, Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU

Sosiale medier gir en glimrende anledning til å holde kontakt med familie og venner. Samtidig ser vi stadig oppslag i aviser og på TV om bruk og misbruk av dem: faren ved å legge ut personlige opplysninger og bilder, ungdom som har blitt misbrukt av eldre menn, jenter som tjener millioner på bloggene sine, twitter-meldinger som feller politikere, osv. Hva er egentlig dette fenomenet og hvordan preger det dagens samfunn?
Vi er overbevist om at mange eldre gjerne vil vite mer om dette. Kanskje noen til og med spør seg om dette er noe de også kan og bør være med på. Og hva er i så fall utfordringene? Førsteamanuensis Berit vil gi en introduksjon til fenomenet og hvordan det preger dagens samfunn. Hun forsker på sosiale medier og har skrevet mange svært interessante kronikker om emnet.
For de som har interesse av selv å bli aktive brukere på sosiale medier arrangeres det dagen etter – 10 september – et kurs hvor det er mulig å lære mere om de mer tekniske sidene ved saken, prøve selv og snakke litt om hvordan man bruker sosiale medier i hverdagen.

Mandag 30. september – Skriv ditt liv!
I dette foredraget vil Liv Turid Storli gi en presentasjon av hvordan man tenker og hvordan man går frem for å utarbeide sin livshistorie. Storli er ansatt i firmaet Vita Veritas som tilbyr assistanse for skriving av egne livshistorier. Liv Turid Storli beskriver sin presentasjon slik: «Tenker du at du burde skrevet «livet ditt» til etterslekta? Vita Veritas har i mange år skrevet livshistorien for vanlige mennesker. Slektshistorie og livshistorier er i vinden for tida. Det har ført til stor interesse også for vår virksomhet. Spørsmål jeg vil snakke om på temamøtet:
• Hvordan får jeg skrevet livet mitt?
• Hvorfor er dette viktig?
• Hvem passer dette for?
• Hva kan ei slik bok inneholde?
• Jeg har allerede skrevet noe, kan dette brukes?»

4. november – “Din side “. Hva er nå dette?
Mer og mere baserer offentlige myndigheter og private selskaper seg på at nødvendig kommunikasjon med brukerne skal gå igjennom “Din side”. Som eksempel kan nevnes at selvangivelsen fra – er det 2017(?) kun skal finnes nettbasert. Så har vi pensjon og andre tjenester fra det offentlige. Etter hvert blir det mange av dem med passord og pinkoder som man må holde greie på. Måten man logger på og navigerer på de ulike sidene «sine» kan også være forvirrende, vi er jo tross alt sporadiske brukere av disse sidene de fleste av oss. Vi vil gå igjennom prinsipper og innholds-strukturen for de viktigste av disse sidene. Målet er å bryte barrierer når det gjelder å bruke slike tilbud og deretter å hjelpe folk til å lage seg et ordnet system for egen bruk.

Footer