Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Trondheim

Seniornett Trondheim
c/o PFO Hornemansgården
Postboks 361
7403 Trondheim
Besøksadresse:
Hornemansgården (PFO)
Kongens gate 7
7013 Trondheim
E-post:
Tlf.: 91112819
Kontaktperson:
Kari Engen

Temamøter 2018

TEMAMØTER 2018

Gjennomførte temamøter i 2018.

15.januar: Helsenorge v/Hege Louise Borge og Andrea Leikvold
05.februar: Digipost v/Hege Louise Borge og Andrea Leikvold
26.februar: Nettbrett/Smarttelefon Apper v/Rolf Utseth, Seniornett Trondheim
05.mars: Innebygd fotoredigering i Windows 10 v/ Svein Erik Lind, Seniornett Trondheim
19.mars: Chromecast v/Jann Langseth, Seniornett Trondheim
07.mai:Integrering av tekst og bilder: «Sommerbrev» v/Anton Trætteberg, Seniornett Trondheim
17.september: HelseNorge og Digipost v/Hege Louise Borge og Andrea Leikvold
01.oktober: Trondheim Parkeringsapp v/Representanter for Trondheim Parkering
08.oktober:AtB apper v/Representanter for AtB
05. november Passord/internettsikkerhet
v/Svein Erik Lind, Seniornett Trondheim
12. november Apper og installeringer
v/Rolf Utseth, Seniornett Trondheim
19. november Windows-oppdateringer
v/Svein Erik Lind, Seniornett Trondheim
03. desember Julebrevet. Integrering av bilder og tekst v/Anton Trætteberg, Seniornett Trondheim

Nytt av høstsemesteret 2018 er at vi introduserer en serie av mini-tema-møter med avgrensede temaer. Mini-tema møtene er lagt opp til å bestå av 15-20 minutters presentasjon, etterfulgt av øving, totalt om lag 45 minutter +-. De vanlige temamøtene varer, som før, i om lag 45-60 minutter.

Alle temamøtene starter kl 1100 på mandager, og er innbakte i mandagsmøtene. Vanlig veiledning foregår før og etter temamøtene.

15.januar: Helsenorge.

Presentert av Hege Louise Borge og Andrea Leikvold, 5. klasse informatikk, NTNU
Dokumentasjon fra møtet finnes i Helsenorge.no oppgaver med forklaring

Temamøtet vil ta for seg hvordan å logge inn på Helsenorge sine nettsider og hvilken informasjon man får tilgang til, som f.eks: resepter, henvisninger, frikort, kjernejournal, bytting av fastlege, mine vaksiner, pasientreiser og lignende.
Gjennom konkrete oppgaver vil deltakerne få prøve selv og bli tryggere på å bruke Helsenorge sine tjenester. Det er også mulig å ta med seg individuelle problem man har tilknyttet dette og få hjelp til å løse dem.
For å få fullt utbytte må deltakerne ta med:
• Datamaskin eller nettbrett
• Kodebrikke med BankID eller BankID på mobil
Temamøtet vil bli arrangert av studentene Andrea Leikvold og Hege Louise Borge, 5. klasse informatikk, NTNU. De arbeider for tiden med sin masteroppgave som skal ta for seg involvering av eldre i den digitale utviklingen. De ønsker å få en bedre forståelse av hvordan eldre bruker teknologi og hvordan man kan tilrettelegge teknologien for gjøre det enklere å gjøre seg nytte av den digitale utviklingen. De søker derfor kontakt med seniorer for bedre å finne ut hvilke utfordringer som møter eldre databrukere i dagens digitale verden. Ta kontakt på epost adresser Hege Louise Borge hegebor@stud.ntnu.no eller Andrea Leikvold andrlei@stud.ntnu.no.

15.januar:Digital postkasse – Digipost

Presentert av Hege Louise Borge og Andrea Leikvold, 5. klasse informatikk, NTNU
Dokumentasjon fra møtet finnes i Oppgaver Digipost

Temamøtet vil ta for seg hvordan bruke en digital postkasse og hva den kan brukes til. De fleste forbinder digital postkasse med å motta brev fra det offentlige, men den kan brukes til så mye mer, trygt og sikkert.

Temamøtet vil passe for deg som allerede har digipost eller ønsker å opprette dette. Gjennom konkrete oppgaver vil deltakerne få prøve selv og bli tryggere på å bruke en digital postkasse.

For å delta på kurset er de avhengig av at dere tar med:
• Datamaskin eller nettbrett
• Kodebrikke med BankID eller BankID på mobil

Temamøtet vil bli arrangert av studentene Andrea Leikvold og Hege Louise Borge, 5. klasse informatikk, NTNU. De arbeider for tiden med masteroppgaven sin, som skal ta for seg involvering av eldre i den digitale utviklingen, og ønsker de å få en bedre forståelse av hvordan eldre bruker teknologi og hvordan man kan tilrettelegge teknologien for gjøre det enklere å ta del i den digitale utviklingen.

26.februar: Nettbrett/Smarttelefon Apper

Presentert av Rolf Utseth, Seniornett Trondheim
Vi har tidligere hatt et møte om apper. Vi mener dette kan gjentas. Både av hensyn til nye tilhørere og som repetisjon.
Vi vil vise installasjon av apper og demonstrere bruk av flere nyttige apper for værmelding, reise, buss og jernbane, parkering. bildelagring, musikk, gratis lyd og videosamtaler, sosiale media, navigasjon, TV-titting, aviser osv.
Aviser på nett er et godt eksempel på nyttige apper. De aller fleste aviser tilbyr apper slik at nyheter kan leses også på mobiltelefon og nettbrett. Vi presenterer mulighetene, hvordan man kan abonnere og viser aktuelle eksempler.
NB! Viktig
Ved installering på Apple telefoner og nettbrett kreves det AppleID og passord.
På Android telefoner og nettbrett bør det være lagt inn brukerID. (for eksempel epost bruker)

05.mars: Innebygd fotoredigering i Windows 10

Presentert av Svein Erik Lind, Seniornett Trondheim

Om bruk av den nye appen Bilder i Windows 10.
En av de mest spennende nye appene i Windows 10 har ganske enkelt fått navnet Bilder.
Som navnet indikerer handler den om å vise og organisere bildesamlingen din, enten du har den liggende lokalt på PC-en din, eller bildene er lagret i Microsofts nettskytjeneste, OneDrive.
Vi skal også se på verktøyene i redigeringsmodus for å bearbeide bildene på forskjellige måter.

19.mars: Chromecast

Presentert av Jann Langseth, Seniornett Trondheim
Chromecast er en strømmeenhet på størrelse med en USB-minnebrikke. Du plugger den inn i HDMI-inngangen på TV-en, og setter den opp med en enkel mobil-app. Deretter kan du sende alt favorittinnholdet ditt fra nettet – TV-programmer, filmer, musikk og mer – til TV-en via smarttelefonen, nettbrettet eller datamaskinen din.

Om du bruker Chrome-nettleseren på en PC, kan du dessuten sende hele skjermbildet over til TV-en, og det samme kan gjøres fra Android-enheter.

Clas Ohlson selger Chromecast. Den koster kr. 379,-
Foredraget er dokumentert her.

07.mai:Integrering av tekst og bilder: «Sommerbrev»

Presentert av Anton Trætteberg, Seniornett Trondheim
De fleste av oss har hundrevis av bilder liggende på «data». I temamøtet vil vi befatte oss med sammenknytning av bilder og tekst med dataverktøyene Word og Power Point: Dette for eksempel til sommerbrev hvor vi forteller om våre ferieopplevelser rundt om i verden og til fotoalbumer til å holde i hånden og i ro og mak i sofakroken å se tilbake til den gang da – du verden hvor tiden går!
Vi vil demonstrere arbeidsmåter i detalj med konkrete eksempler fra egen praksis, forhåpentligvis til inspirasjon til å utvikle egen ferdighet.

Mandag 17. september HelseNorge og Digipost

Dokumentasjon finnes i Evaluering av systemer for HelseNorge og Digipost.
NTNU-studentene Hege Borge og Andrea Leikvold holdt to møter i vårsemesteret om hhv. HelseNorge og Digipost. Deres arbeide var knyttet til en masteroppgave, og møtene ble vel mottatt blant våre deltakere.
I møtet nå vil de to reflektere over erfaringene fra møtene i vårsemesteret og mulige nye tema som kunne være nyttige å forfølge.

Mandag 1.oktober Mini-Tema Trondheim Parkeringsapp

Representanter for Trondheim Parkering kommer til Hornemansgården mandag 1. oktober kl. 11.00. De vil fortelle om den nye parkeringsappen for smarttelefoner som er lansert i september og vil også gi veiledning i installasjon, bruk og betaling.

Mandag 8.oktober Minitema AtB apper

Representanter for AtB kommer til Hornemansgården mandag 8. oktober kl. 11.00. De vil fortelle om AtB-apper for smarttelefoner og vil også gi veiledning i installasjon, bruk og betaling.

Mandag 05. november Passord/internettsikkerhet

Presentert av Svein Erik Lind, Seniornett Trondheim

Det formanes om å lage passord med vanskelige kombinasjoner av bokstaver og tall. Mange erfarer at de glemmes – hvor gjorde jeg av listen min. Hvordan lager jeg nye? Mange velger det samme passordet på alle beskyttede nettsteder, men reserverer et passord for nettbank etter formaningene. Hvor farlig er det egentlig for «folk flest»? Hvordan lage en beskyttet huskeliste?

Mandag 12. november Apper og installeringer

Presentert av Rolf Utseth, Seniornett Trondheim

Vi har tidligere hatt et møte om apper, men vi mener dette kan gjentas. Både av hensyn til nye tilhørere og som repetisjon.
Vi vil vise installasjon av apper og demonstrere bruk av flere nyttige apper for værmelding, reise, buss og jernbane, parkering. bildelagring, musikk, gratis lyd og videosamtaler, sosiale media, navigasjon, TV-titting, aviser osv.
Aviser på nett er et godt eksempel på nyttige apper. De aller fleste aviser tilbyr apper slik at nyheter kan leses også på mobiltelefon og nettbrett. Vi presenterer mulighetene, hvordan man kan abonnere og viser aktuelle eksempler.

Mandag 19. november Windows-oppdateringer

Presentert av Svein Erik Lind, Seniornett Trondheim
Stadig nye oppdateringer er på vei. Seniornett Norge har gjort oppmerksom på dette og lagt ut på sine nettsider en nærmere orientering. Temaet er så sentralt at vi vil gjennomgå saken på temamøtet.

Mandag 3. desember Julebrevet. Integrering av bilder og tekst

Presentert av Anton Trætteberg, Seniornett Trondheim
I vårsemestret hadde vi et temamøte om integrering av bilder og tekst hvor vi knyttet metodene i Word og Power Point til et tenkt sommerbrev. Vi tenker å ta en gjennomgang av metodene på nytt når julen står for tur og vi hilser venner og slektninger med julebrev og gavekort.

Footer